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Vorschlag C

Aufgaben
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Part 3: Non-Fiction Text

$\blacktriangleright\;$ Thema:
Markus Becker (dpa), „WWF-Studie: Deutsche werfen 313 Kilo Lebensmittel weg - pro Sekunde“.

James Melik, „Nestle blames biofuels for high food prices“.
#newspaper#article
$\blacktriangleright\;$ Aufgabenstellung:
1.
Your partner school in New York is organizing a student project on global hunger.
Summarize the article for them. (Material 1)
#summary
2.
Point out the factors which, according to the article, contribute to the global food crisis. (Material 2)
#pointout
3.
Relate the ethical problems concerning biofuels to environmental or humanitarian issues dealt with in class.
#relate
4.
Discuss whether biotechnology is a gain for mankind.
#discussion

Material 1: WWF-Studie: Deutsche werfen 313 Kilo Lebensmittel weg - pro Sekunde (2015)

Die Deutschen verschwenden jedes Jahr Millionen Tonnen Lebensmittel. Trotz jahrelanger Warnungen ist laut einer neuen WWF-Studie keine Trendwende zu erkennen. Das Hauptproblem ist der Verbraucher.

1
Zwei Zahlen genügen, um die Tragödie zu verdeutlichen: Von den sieben Milliarden Men-schen auf der Welt hungert täglich rund eine Milliarde. Gleichzeitig würde die globale Lebensmittelproduktion theoretisch ausreichen, um nicht nur sieben, sondern neun, zehn oder gar zwölf Milliarden Menschen satt zu machen.
5
Als eine der wichtigsten Ursachen dieses Missverhältnisses gilt die Verschwendung von Nahrungsmitteln - und die hat, trotz aller Appelle der vergangenen Jahre, offenbar nicht abgenommen, wie eine neue Studie der Umweltstiftung WWF nahelegt.
Allein in Deutschland landen demnach jedes Jahr rund 18,4 Millionen Tonnen an Nahrung im Müll. Etwa zehn Millionen davon seien bereits heute vermeidbar [ … ]. Im Schnitt
10
würden die Deutschen also 313 Kilo genießbare Nahrungsmittel unnötig wegwerfen - pro Sekunde.
[…] Während Lebensmittel in ärmeren Ländern bereits bei der Ernte, bei Transport und Lagerung verloren gingen, sei in reichen Ländern eher der Endverbraucher das Problem. Knapp 40 Prozent des Mülls falle in Deutschland in Privathaushalten an, heißt es. Hinzu
15
kämen unter anderem Verluste bei der Produktion sowie in der Gastronomie. Der größte Teil davon sei vermeidbar.
Würden Landwirtschaft, Handel und Verbraucher gemeinsam Abfälle vermeiden, ergebe sich ein „signifikanter Beitrag zum Ressourcen-und Klimaschutz", sagte [WWF-Referentin] Dräger de Teran. Denn etwa Treibhausgasemissionen durch Düngung, Transport und
20
Kühlung fielen für die wegeworfenen Lebensmittel vergeblich an. Der verschwendete „riesige Essensberg“ befeuere damit den Klimawandel. Der wiederum dürfte in Zukunft die globalen Ernteerträge schmälern - ein Teufelskreis.
Gerade bei Kleinverbrauchern gelten viele Abfälle laut WWF als vermeidbar, vorallem bei Brot sowie Obst und Gemüse: „Bewusst einkaufen, frisch kochen und richtig lagern - so
25
wirft man weniger weg", empfiehlt Fernsehkoch Christian Rach im Vorwort der Studie.
Derartige Appelle gibt es bereits seit Jahren immer wieder, geändert hat sich wenig. So erschien zuletzt 2012 eine große Studie zur Verschwendung von Lebensmitteln in Deutschland. Seitdem habe man„„keine grundlegende Tendenz der Zunahme oder Abnahme“ beim Wegwerfen von Essen beobachten können, so der WWF. […]
30
Die Autoren der Studie betonen an mehreren Stellen, dass die Datenbasis relativ unsicher sei. So hatte es 2012 geheißen, deutsche Endverbraucher würden pro Jahr 8,6 Millionen Tonnen Lebensmittel wegschmeißen. Die Spanne könne aber zwischen 5,8 und zehn Millionen Tonnen liegen.
Die WWF-Experten haben deshalb für ihre neue Studie Untersuchungen aus anderen In-
35
dustrieländern ausgewertet, und die scheinen die aktuellen deutschen Zahlen zu bestätigen. Ob in den USA, in der Schweiz, in Skandinavien oder Großbritannien, überall zeigte sich ein ähnliches Bild: Die Endverbraucher werfen rund 20 Prozent ihrer Lebensmittel ungenutzt auf den Müll. [ … ]


Aus: Markus Becker (dpa), „WWF-Studie: Deutsche werfen 313 Kilo
Lebensmittel weg - pro Sekunde“, SPIEGEL ONLINE, 18.10.2015.
#article#newspaper

Material 2: James Melik: Nestle blames biofuels for high food prices (2012)

1
"The time of cheap food prices is over," says Nestle chairman Peter Brabeck-Letmathe. He is highly critical of the rise in the production of bio-diesel, saying this puts pressure on food supplies by using land and water that would otherwise be used 10 grow crops for human or animal consumption.
5
"If no food was used for fuel, the prices would come down again - that is very clear," he says.
"We are now in a new world with a completely different level of food prices because of the direct link with fuel," he says.
He says biofuels are only affordable because of the high subsidies they receive, partic-
10
ularly in the US.
"It is absolutely unacceptable and cannot be justified," he says.
"There is one demand that I have, and that is not to use food for fuel."
[…] When politicians said they wanted ti replace 20% of fossil fuels with biofuels, it meant increasing the production of crops threefold, according to Mr Brabeck-Lethmathe.
15
And most of the world's sugar production now goes into making biofuels, he says. Agri-culture uses 70% of world's water consumption […].
"It takes about 4,600 litres of water to produce one Iitre of pure ethanol if it comes from sugar, and it takes 1,900 Iitres of water if it comes from palm oil," he says. […]
During recent months there has been a drop in some prices, but this will not last. says Mr
20
Conway.
"In the last five months we lost roughly 100 million tonnes of crops, largely in South America and most recently in the US grain belt, which has been dealing with 100 degree temperatures," he says.
"So we have seen maize prices go up 40% and soya bean prices rise by 25% - so it is
25
not a time to relax.
Ultimately most of those crops are converted into other things, such as sweeteners, par-ticularly in the US, or into animal feed, which later results in higher meat prices. […]" Short-term supply shocks have a major impact on price.
"We have seen occasions in the last few years where a governments's reaction to that
30
has been to do things like introduce export bans, or cap maximum prices," Mr Conway says. "It is understandable they are doing that to protect essentially the urban poor, to keep prices down."
He notes that such actions are actually harmful because it means that farmers receive lower prices and people are deterred from investing in food production.
35
With 60% of the world's unexploited arable land in Africa, Mr Conway says it needs to become more productive. […]
"Farmers need clarity of tenure, better infrastructure, better markets for their produce - and when you provide that sort of environment, you will see an increase in production." […]



Annotations:
9 subsidy - money that is paid by the government to keep the price of a product low
14 threefold - three times as many
20 Mr Conway - chairman of a large US food conglomerate
25 short-term supply shocks - kurzfristige Versorgungsengpässe
30 to cap sth. - etwas deckeln
34 to deter s.o. from doing sth. - jmd. von etwas abschrecken
35 unexploited arable land - das ungenutzte Ackerland
37 tenure - der Besitz, das Pachtrecht


Aus: James Melik, "Nestle blames biofuels for high food prices",
BBC News July 18, 2012. https://goo.gl/bZbupd
#newspaper#article
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Part 3: Non-Fiction Text

$\blacktriangleright\;$ Thema:
Markus Becker (dpa), „WWF-Studie: Deutsche werfen 313 Kilo Lebensmittel weg - pro Sekunde“.

James Melik, „Nestle blames biofuels for high food prices“.
$\blacktriangleright\;$ Aufgabenstellung:
1.
Your partner school in New York is organizing a student project on global hunger.
Summarize the article for them. (Material 1)
Bei dieser Aufgabe geht es darum, dass du den Inhalt von Material 1 zusammenfasst. Lies den Text nochmals und arbeite die Hauptpunkte heraus, die du in deiner Zusammenfassung erwähnen möchtest. Bedenke, dass du dich kurz fassen solltest und nicht jedes Detail des Artikels Erwähnung finden muss. Beginne deine Zusammenfassung mit Informationen zu Autor, Titel, Quelle und Datum des Artikels.
2.
Point out the factors which, according to the article, contribute to the global food crisis. (Material 2)
Bei dieser Aufgabe sollst du dich auf Material 2 beziehen und erklären, welche Faktoren zu dieser Nahrungskrise beitragen.
Lies den Text nochmals und arbeite die Hauptpunkte heraus, die du in deiner Zusammenfassung erwähnen möchtest. Bedenke, dass du dich kurz fassen solltest und nicht jedes Detail des Artikels Erwähnung finden muss. Beginne deine Zusammenfassung mit Informationen zu Autor, Titel, Quelle und Datum des Artikels.
3.
Relate the ethical problems concerning biofuels to environmental or humanitarian issues dealt with in class.
Bei dieser Aufgabe geht es darum, dass du auf die ethischen Problem von Biokraftstoffen eingehst und welche Folgen diese haben für Mensch und Umwelt.
Gehe daher zunächst auf das Kernproblem ein, das du bereits in der vorgehenden Aufgabe behandelt hast. Danach solltest du dich auf Probleme für Mensch und Umwelt konzentrieren und dabei auch auf Themen aus dem Unterricht eingehen. Mögliche Themen kannst du bereits im Vorfeld auf einem Notizpapier definieren.
Strukturiere deine Antwort in Einleitung, Hauptteil und Schluss.
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Part 3: Non-Fiction Text

$\blacktriangleright\;$ Thema:
Markus Becker (dpa), „WWF-Studie: Deutsche werfen 313 Kilo Lebensmittel weg - pro Sekunde“.

James Melik, „Nestle blames biofuels for high food prices“.
#newspaper#article
$\blacktriangleright\;$ Aufgabenstellung:
1.
Your partner school in New York is organizing a student project on global hunger.
Summarize the article for them. (Material 1)
Tipp
Bei dieser Aufgabe geht es darum, dass du den Inhalt von Material 1 zusammenfasst. Lies den Text nochmals und arbeite die Hauptpunkte heraus, die du in deiner Zusammenfassung erwähnen möchtest. Bedenke, dass du dich kurz fassen solltest und nicht jedes Detail des Artikels Erwähnung finden muss. Beginne deine Zusammenfassung mit Informationen zu Autor, Titel, Quelle und Datum des Artikels.
Tipp
Bei dieser Aufgabe geht es darum, dass du den Inhalt von Material 1 zusammenfasst. Lies den Text nochmals und arbeite die Hauptpunkte heraus, die du in deiner Zusammenfassung erwähnen möchtest. Bedenke, dass du dich kurz fassen solltest und nicht jedes Detail des Artikels Erwähnung finden muss. Beginne deine Zusammenfassung mit Informationen zu Autor, Titel, Quelle und Datum des Artikels.

The article WWF-Studie: Deutsche werfen 313 Kilo Lebensmittel weg - pro Sekunde", was published in Spiegel Online in 2015 and is probably useful for your project on global hunger. According to a study conducted by the WWF German consumers throw away millions of tons of food every year.
Einleitung
This study is especially sad when you think of the fact that one seventh of the world population is starving while there is food for about nine to twelve billion people. One reason for this situation is the huge amount of food that is wasted on a daily basis. In Germany, for example, there are 18.4 million tons of food which are thrown away every year. 10 million tons of this waste could be avoided. This is caused by the fact that consumers in rich countries just throw away perfectly good food instead of eating it. Thus the consumer's attitude is to blame for this waste. This behaviour contributes to the climate change as well, since the production and transport of food that ends up in the trash can is a waste of energy. This is a reminder that consumers should be more responsible when it comes to food. Yet, the latest findings point in another direction: the situation has remained the same since 2012 in Germany and other industrial nations are to blame as well, since 20 percent of all produced food ends up in the trash.
Hauptteil
#summary#sustainability
2.
Point out the factors which, according to the article, contribute to the global food crisis. (Material 2)
Tipp
Bei dieser Aufgabe sollst du dich auf Material 2 beziehen und erklären welche Faktoren zu dieser Nahrungskrise beitragen.
Lies den Text nochmals und arbeite die Hauptpunkte heraus, die du in deiner Zusammenfassung erwähnen möchtest. Bedenke, dass du dich kurz fassen solltest und nicht jedes Detail des Artikels Erwähnung finden muss. Beginne deine Zusammenfassung mit Informationen zu Autor, Titel, Quelle und Datum des Artikels.
Tipp
Bei dieser Aufgabe sollst du dich auf Material 2 beziehen und erklären welche Faktoren zu dieser Nahrungskrise beitragen.
Lies den Text nochmals und arbeite die Hauptpunkte heraus, die du in deiner Zusammenfassung erwähnen möchtest. Bedenke, dass du dich kurz fassen solltest und nicht jedes Detail des Artikels Erwähnung finden muss. Beginne deine Zusammenfassung mit Informationen zu Autor, Titel, Quelle und Datum des Artikels.
"Nestle blames biofuels for high food prices" written by James Melik is an BBC News article from 2012 which claims that the production of bio-diesel causes higher food prices because the production needs land and water that has been used for consumption in the past. Yet the price of biofuels is subsidised by the government, which causes the price of biofuel to remain lower than it would normally be.
Einleitung
In addition to this development, there is an increase of soy bean and maize prices due to high temperatures that resulted in a poor harvest, which will lead to higher meat prices, since they are used to feed animals. This development could cause supply problems and inflate the food prices even further.
Governments can stabalise the prices by export bans or limiting prices, yet this would cause farmers to earn little money, which makes food production unattractive, creating a vicous circle. Therefore, a representative of the US food industry suggested that areas of unexploited land in Africa should be used for food production in order to solve world hunger. Melik concludes that the production of food by farmers will only increase if they have a secure and stable environment for investments and good markets for their products.
Hauptteil
Biokraftstoffe
#climatechange#sustainability
3.
Relate the ethical problems concerning biofuels to environmental or humanitarian issues dealt with in class.
Tipp
Bei dieser Aufgabe geht es darum, dass du auf die ethischen Problem von Biokraftstoffen eingehst und welche Folgen diese haben für Mensch und Umwelt.
Gehe daher zunächst auf das Kernproblem ein, das du bereits in der vorgehenden Aufgabe behandelt hast. Danach solltest du dich auf Probleme für Mensch und Umwelt konzentrieren und dabei auch auf Themen aus dem Unterricht eingehen. Mögliche Themen kannst du bereits im Vorfeld auf einem Notizpapier definieren.
Strukturiere deine Antwort in Einleitung, Hauptteil und Schluss.
Tipp
Bei dieser Aufgabe geht es darum, dass du auf die ethischen Problem von Biokraftstoffen eingehst und welche Folgen diese haben für Mensch und Umwelt.
Gehe daher zunächst auf das Kernproblem ein, das du bereits in der vorgehenden Aufgabe behandelt hast. Danach solltest du dich auf Probleme für Mensch und Umwelt konzentrieren und dabei auch auf Themen aus dem Unterricht eingehen. Mögliche Themen kannst du bereits im Vorfeld auf einem Notizpapier definieren.
Strukturiere deine Antwort in Einleitung, Hauptteil und Schluss.
According to the article by James Melik we find ourselves with a crucial ethical problems at our hands. On the one hand, there is the subsidisation of biofules by the government (Text, line 10), since biofuels are better for our environment. On the other hand, the production of biofuels does not come without a catch; if we produce biofuels, we have to use crops that are otherwise used for food, which, as a consequence, leads to higher food prices (Text, line 1). Industrial nations might be able to overcome these obstacles, yet developing countries get a raw deal. This is why experts consider biofuels to be ethically problematic.
Einleitung
Biofuels are truly a controversial topic. Proponents argue that they have the potential to be significantly less expensive than gasoline and other fossil fuels and praise the factor of renewability. Opponents, however, point to the many questionmarks at hand. Massive quantities of water are required for proper irrigation of biofuel crops as well as to manufacture the fuel, which could strain local and regional water resources. This means that there are not only ethical but also environmental questionmarks when it comes to biofuels.
This illustrates that biofuels are not a silver bullet for the energy problems of the world and there is need for more research and development before this can be the fuel of future generations.
Hauptteil
Biokraftstoffe
Compared to biofuels, nuclear energy has been a controversial topic for an extended period of time. Nuclear energy is certainly cleaner than coal. While nuclear energy does have some emissions, the plant itself does not give off greenhouse gasses. It is cheap and countries do not have to rely on oil imports, which makes it more stable than other forms of energy.
However, one of the reasons that nuclear energy falls under fire so frequently is due to the many disadvantages it brings. When the uranium has finished splitting, the resulting radioactive byproducts need to be removed. While recycling efforts of this waste product have been undertaken in recent years, the storage of the by-product could lead to contamination through leaks or containment failures. Accidents like Chernobyl and Fukushima illustrate that nuclear energy does not come without risks and why countries like Germany have decided to stop using nuclear energy.
Nukleare Energie
Fracking is an innovative and cost-saving process for drilling oil and gas from rock formations far underground, which is popular in the US and is responsible for the sinking oil price of the last few years. There are enough fossil fuels “locked” in bedrock shale formations under North American soil to make the United States energy independent, and a net exporter of oil and gas, in the near future.
What is the catch you want to ask? Well, there are reasons for concern. Fracking involves pumping a concoction of water, sand and chemicals into the ground to break apart the bedrock, environmentalists and private landowners worry that those chemicals could reach, and poison, the groundwater. Companies are not required to disclose the chemicals they use, or the formula of the mixture, in the process, which is alarming for everyone living in an area where fracking is taking place.
Fracking
All three examples have advantages as well as disadvantages. Governments have to be careful and see whether this is worth the risks, as there are many questions that remain. Maybe in time those problems will be solved and clean energy without ethical or environmental problems can evolve from these methods. Right now, they don't represent a perfect solution and need more development and research.
Schluss
#analysis#essay#comparison
4.
Discuss whether biotechnology is a gain for mankind.
Tipp
Bei dieser Aufgabe ist deine persönliche Meinung gefragt. Hier gibt es kein richtig oder falsch, es geht darum, dass du deine Meinung fundiert begründen kannst.
Mache dir im Vorfeld eine Liste mit Argumenten, die dafür und dagegen sprechen. Anhand dieser Liste kannst du deine Argumentation aufziehen. Es ist von Vorteil, wenn du deine Antwort in Einleitung, Hauptteil und Schluss untergliederst.
Tipp
Bei dieser Aufgabe ist deine persönliche Meinung gefragt. Hier gibt es kein richtig oder falsch, es geht darum, dass du deine Meinung fundiert begründen kannst.
Mache dir im Vorfeld eine Liste mit Argumenten, die dafür und dagegen sprechen. Anhand dieser Liste kannst du deine Argumentation aufziehen. Es ist von Vorteil, wenn du deine Antwort in Einleitung, Hauptteil und Schluss untergliederst.
One of the defining traits of mankind has always been the will to improve things. How can we make life easier, healthier and safer is a central question for us. Therefore, humans have developed to the point where they are today. Biotechnology is one way of improving, yet it is viewed critically by many people. There are certainly questions and whether it provides any gain is highly controversial.
Einleitung
Biotechnology undoubtedly has brought a number of reforms in human, plant as well as animal life. Over the last decade, scientists have been able to modify plants, organisms, human beings as well as animals using various techniques and tools of biotechnology. Looking at the bright side of biotechnology, it has certainly improved the condition of human and animal living.
Biotechnology has modified plants to have their very own pest-resistant traits, which makes the use of harmful pesticides and insecticides less common on the farms. With the help of biotechnology, we have been able to produce better tasting fruits as well as vegetables, according to scientists.
Yet it is not only crops but also human life as well. A number of human and animal diseases have found cure and prevention, all thanks to biotechnology. There are now vaccines that were developed thanks to advancements by biotechnology. These vaccines cure illnesses that are otherwise very hard to control.
Hauptteil
positive Aspekte
With all these advantages why are we even having this discussion? Well, biotechnology also comes with its own share of disadvantages. Biotechnology is very expensive in terms of research. The cost of transferring genes from one species to another is very expensive, which requires a huge amount of capital investment. In the end, the results might not be what researchers wanted and they burned a lot of money for nothing.
One of the main concerns is that genetic engineering crosses boundaries of reproduction by mixing genes of species that are completely unrelated; hence giving rise to hazardous results as well as also increasing the risk of harming multiple species. This can really get out of hand and the environment could really be harmed by mutant crops. Longtime consequences of these crops are not clear, as they might harm not only the environment but also the people who consume them. It can also result in cancer, often malignant as well.
negative Aspekte
This shows that biodiversity is a highly controversial topic and there is no easy answer to the question whether it is a gain for mankind or not. On the one hand, there are certainly aspects that are good and help to overcome obstacles. On the other hand, there are downsides and serious threats to biotechnology that have to be taken into account as well. I think that the use of biotechnology should be restricted to enhancing the quality of life for plants, animals and human beings only. Anything beyond that is unnatural and highly disastrous to us.
Schluss
#creativewriting#discussion
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